Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

- Inlägg taggade med "lisen sundgren" -

Bara väldigt mänsklig

Bara väldigt mänsklig

Livet travar på. Jobbar, reser, lever min vardag. Den person jag definierar mig som, de sammanhang jag lever i känns självklara och jag tror mig ha en värderingsgrund som är orubblig. Men så vaknar jag upp en morgon i ett töcken av existensens meningslöshet. Marken rycks undan under mina fötter.
Vår i luften!

Vår i luften!

ÄNTLIGEN! Dagarna blir längre, marken är bar och jag har tagit årets första cykeltur. Jag känner mig som när jag var barn och gav mig ut i skogen för att leta efter vårtecken, trots att jag visste att än är det nog liiiiiite tidigt.
Men det blir ljusare igen?

Men det blir ljusare igen?

Oxveckorna, så kallas de, veckorna mellan trettonhelgen fram till påsk, eftersom de upplevs av många som tröga, långsamma och tunga. Mörka är de också. Lite som kvicksand om du frågar mig.
Lökigt värre

Lökigt värre

Lök är en fantastisk grönsak. Den ger djup och smak åt alla sorters mat, den är god rå, kokt, stekt, bakad, picklad eller syrad. Billig är den också. I mitt kök är en maträtt inte komplett utan någon form av lök. Rå lök är jag och många andra känslig för, tillagad är den mer lättsmält.
Resetips

Resetips

Talesättet ”att läsa är att resa” håller jag med om på alla sätt. Jag är bokslukare och suger girigt i mig de ord och meningar som fantastiska författare världen över komponerat.
 Varm och väldoftande

Varm och väldoftande

När dagsljuset får ge vika för vintermörkret, när kvicksilvret i termometern knappt tar sig över nollan och inga ljumma sommarvindar smeker huden får man ta hand som sin hud lite extra. Inte bara huden förresten ? hela kroppen och inte minst själen behöver också extra omsorger för att vi ska må bra. Många upplever att huden blir torr och fnasig ? ge den näringsrika vegetabiliska oljor, massage och låt fina dofter ge näring åt dina sinnen.
Pang på rödbetan

Pang på rödbetan

PANG på rödbetan.Vad betyder det egentligen? Att man skjuter prick på en rödbeta? Pangar en smällare på den? Varför rödbeta och inte sellerirot? Frågorna radar upp sig när jag nu sitter och funderar på just rödbetor, som är dagens rot-och mat-i-säsong tema.
Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Med en duns föll den ner på hallgolvet, Naturskyddsföreningens ”guide till ett hållbart liv”. En bok jag sett fram emot att läsa och se, inte minst för att den är illustrerad av Nadia Nörbom och formgiven av Eva Wilson som båda gjorde min bok Vildvuxet så vacker som den blev
Barley water och klimatfunderingar

Barley water och klimatfunderingar

Korngryn, citron och honung är ingredienserna i en klassisk dryck som kallas Barley water. En dryck som avnjutits på många platser på vår runda planet, i årtusenden. Både som svalkande god dryck och för dess välgörande egenskaper.
Bli ett kålhuvud

Bli ett kålhuvud

Kalla mig gärna kålhuvud! Kål är nu i säsong jag frossar i kål. Kål är gott, nyttigt, hållbart och aldrig tråkigt. Grönkål må vara trendigt men vi är inte de första att uppskatta kål. I kinesisk poesi, diktad för över 2000 år sedan hyllas kålen. Romare och greker lovordade kål, odlade flera sorter och använde den även som medicin vid behandling av cancer, skumögdhet, magbesvär, melankoli och ledvärk.
Livets rötter

Livets rötter

På väggen i mitt sovrum hänger en bild på mig själv som ung. Mitt ?head shot? från den tiden jag var teaterstudent i New York. I blicken ser jag en ung kvinna som kämpade hårt för att förstå vad som förväntades av henne, som aldrig kände sig som tillräckligt duktig, vacker, begåvad eller ens värd att älska. Vilket slöseri tänker jag nu!
Låt årstiden styra menyn

Låt årstiden styra menyn

Äntligen ökar medvetenheten kring sambandet mellan maten vi äter och klimatförändringarna. Bokmarknaden svämmar över av böcker med klimatsmarta recept, nu senast till exempel Eat good av Johan Rockström, professor i miljövetenskap. En bok jag varmt kan rekommendera för övrigt.
Får jag be om största, möjliga tyssssstnad

Får jag be om största, möjliga tyssssstnad

Det surrar, piper, surrar, piper och spelar, tutar, larmas, bullrar, surrar, skränas, skrålar och ringer precis överallt. Sociala medier pockar på uppmärksamhet, skärmar flimrar vart jag än vänder blicken och skriker ut sina budskap med flimrande bilder och ljus.
Grunda dig med rötter

Grunda dig med rötter

Hösten lockar fram min mest introverta, reflekterande och tillbakadragna sida. Nu vill jag traska ensam i skogen, ägna mig åt nördiga projekt som bara jag har glädje av, låta dagboken ta del av mina tankar, funderingar, rädslor, min nyfikenhet och idéer.
Är du hållbar lille vän?

Är du hållbar lille vän?

Efter den här sommaren har klimatångesten slagit till med full kraft. Klimatet hotar och angår oss alla. Hur reagerar du på klimatförändringarna? Får du ångest, struntar i det och fortsätter som vanligt, blir helt ställd och passiv och tänker att ?det spelar ingen roll, det är kört??
Möt hösten med hjälp av ayurveda

Möt hösten med hjälp av ayurveda

Ayurveda är ett uråldrigt, holistiskt läkesystem från Indien. Namnet kommer från Sanskrit där ?ayur? betyder liv, och ?veda? betyder vetenskap. Ayurvedan omsluter varje aspekt av livet, till exempel hur och vad vi äter, motion, hygien, andlighet och sömn.
Höstboosta dig

Höstboosta dig

Efter den här varma, torra, brinnande sommaren känns det nästan overkligt att det någonsin kommer bli höst och kallt igen. Tid för tröjor och sjalar. Regniga dagar (får vi hoppas i alla fall, efter den här torkan), höststormar och kortare dagar.
Rewild

Rewild

Ordet rewild betyder att förvilda och som har utvecklats till ett begrepp som dyker upp i naturvårdssammanhang och som livsstilstrend. Som naturvård innebär det att man vårdar naturområden så att de ska förvildas, genom att till exempel återinföra växter och djur som försvunnit från området och sedan låta naturen leva ifred från mänsklig inverkan.
Rädda maten!

Rädda maten!

?Ät upp maten ungar?. Mammas uppfordrande röst från barndomen ekar i huvudet när jag läser om det ökande matsvinnet i Sverige. All mat som produceras belastar miljön och vi lägger ner en stor del av vår lön på att bli mätta. Men ändå kastar svenska hushåll 905 000 ton mat. Det som kallas matsvinn är den mat som egentligen går att äta men som vi dissar av ett eller annat skäl. I ett hushåll på 4 personer motsvarar det årligen 6 000 kr. Vilket slöseri, på alla plan!
Berosa dig

Berosa dig

Låt rosor föra din talan när orden inte räcker till som den kärlekens symbol den är. Låt rosor genomsyra hela sommaren. Rosen sägs väcka glädjen, nyfikenheten, kärleken och livslusten. Den lockar helt enkelt fram vårt bästa jag. I årtusenden har rosen även betraktats som afrodisiaka. Så vad väntar du på!
Goda gubbar

Goda gubbar

Jordgubbar kan jag inte få nog av. Minst en liter om dagen är ett måste när de är i säsong. Provar mig fram till vilka som smakar bäst. Överlägset godast hittills är de som jag ätit på den ekologiska gården Lilla Bjers på Gotland, de smakar nästan lika bra som de vi plockade som barn i mormors trädgårdsland. Solvarma, söta, smaktäta och läskande
Smultron

Smultron

Smultron, saltvatten, tång, sand mellan tårna, mormors torra blåbärsmuffins, solvarm brygga, sommarregn, salubrin och myggbett. Smaker från min barndoms somrar som finns inprogrammerade i mitt cellminne för evigt.
Börja plogga!

Börja plogga!

Hör du till dem som kommer på att nu är det är dags att börja jogga för att komma i form i sommar? Ha! Det är SÅ 2017, nu är det PLOGGA som gäller.
Blommig honung

Blommig honung

Sommarsmaker - Sommaren är här och jag skäms inte för att jag tar varje tillfälle som bjuds att lata mig.
Skogsbada

Skogsbada

Har du naturbrist? Då kan Skogsbad vara lösningen, eller Shinrin yoku som det heter på japanska.
Mer smak för vilt

Mer smak för vilt

Mitt vilda tema fortsätter, ogräs är nästan det enda jag har på hjärnan såhär års så jag fortsätter tipsa om vad du kan hitta att äta runt närmsta knut. Förhoppningsvis är det full vår när du läser det här och trädgårdsägare har satt lökar och rensar febrilt i rabatterna. ?Ogräs? kallas sådant som växer där man förväntar sig något annat blommigt. Men kasta inte bort det bara för det, ät upp det istället. Här får du tips på några vanliga och väldigt goda ?ogräs?.
Mer vilt

Mer vilt

Man kan fråga sig ?varför äta vilda växter när det är enklare att gå till närmsta snabbköp och köpa odlade grönsaker??. Jo det kan jag tala om för dig, inte för att det ena utesluter det andra men för att vilt är gott, smakrikt och lustfyllt, och variation förnöjer.
Surt gör gott

Surt gör gott

Vinäger är det nya svarta! Två tydliga mat-trend som kommer stort är alkoholfria drycker och mat som medicin, det vill säga det vi äter och dricker ska inte bara vara gott men också ha någon slags välgörande effekt på kroppen. Vinäger kommer stort, helst ofiltrerad, opastöriserad, ekologisk äppelcidervinäger med ?mamman? kvar i flaskan. Ett livsmedel som också passar in i ytterligare en trend, nämligen alkoholfria drinkar. Äppelcidervinägerns positiva egenskaper är många, och här får du några tips för varför och du mår bra av att göra din vardag lite surare! Äppelcidervinäger innehåller vitaminer och mineraler, gör kroppen mer basisk (vilket i sin tur förebygger inflammation, som ju trivs i sur miljö), minskar sockersuget, är bakteriedödande, smakar gott i drycker och lämpar sig utmärkt till städning och hudvård.
Bubbligt pyssel

Bubbligt pyssel

Äntligen! Dagarna blir lite längre för varje dag, kanske anar jag lite lite vår i luften. Men det dröjer tills jag kan börja plocka vilt igen ? till dess roar jag mig med att hitta nya användningsområden till de örter jag torkade förra sommaren, mitt senaste påfund är hemgjord soda.